Infopagina Laadpalen

Er zijn verschillende soorten laadpalen verkrijgbaar. Staat de investering in een laadpaal bij u al op de planning? Op deze pagina overlopen we de voornaamste zaken waar u moet op letten bij de aanschaf van een laadpaal. Als u niet bedreven bent in elektrische techniciteit, dan lijkt ons een vrijblijvend adviesbezoek bij u ter plaatse een betere manier om alles duidelijk uit te leggen en toepasbaar te maken op úw situatie!

Aarzel niet en contacteer ons, we komen met de glimlach langs om geschikte thuis-laadpunten voor te stellen.


Soorten laadstations

Er zijn verschillende opties bij de keuze van een geschikte laadpaal voor bij u thuis of voor op uw bedrijf.

1-fase of 3-fase

Een laadpaal kan worden aangesloten via 1-fase of 3-fase. Een 3-fasenaansluitingen zorgt voor een hoger laadvermogen. Zelfs wanneer je thuis een 1-fasenaansluiting hebt kan je thuis een 3-fasenaansluiting laten plaatsen.

Montage tegen muur/paal

Een laadstation kan tegen de muur worden gemonteerd, of op een paal. Het is belangrijk om rekening te houden met de afstand tot de parkeerplek, zodat je geen zeer lange laadkabel nodig hebt.

Laadpas

Als je al elektrisch rijdt heb je waarschijnlijk een “laadpas” om bij openbare laadpalen op te laden. Afhankelijk van het merk van de laadpaal gebruik je ook thuis een pasje om jouw laadpaal te activeren. Je start dan een laadsessie door het pasje simpelweg voor de laadstation te houden.

 
 

Vaste of losse kabel

Sommige laadpalen hebben een vaste kabel, terwijl je bij andere laadpalen een losse kabel nodig hebt. Houdt er rekening mee dat de kabel bij een vaste verbinding dus niet losgenomen kan worden van het laadstation. Je hebt dan een aparte kabel nodig om op andere plekken te laden.

Enkele of dubbele lader

In sommige huishoudens zijn 2 elektrische auto's aanwezig. Of je wilt simpelweg een laadpunt beschikbaar stellen voor je bezoekers of voor klanten. In dat geval is een lader met 2 laadpunten aan te raden.

Off- en online laadpalen

De laadpalen die offline werken, zijn alleen verbonden met de auto. Zodra de stekker wordt aangesloten begint de laadpaal te laden en deze stopt zodra de stekker wordt losgekoppeld. De online paal geeft je de mogelijkheid om deze op afstand te bedienen, automatisch stroomkosten te verrekenen en de laadgeschiedenis in te zien.

 

Openbare laadpalen vs privé laadpaal

Iedereen die elektrisch rijdt heeft uiteraard een laadpunt nodig om z’n wagen op te laden. Of dit nu een laadpaal thuis is, op kantoor of op een publieke parking, er zullen er meer en meer bijkomen om de mobiliteit en het comfort hiervan te verzekeren/verbeteren.
Niet alle laadpalen zijn gelijk. Het is dus van belang dat u bewust bent van de verschillen om een geschikt laadstation voor bij u thuis of voor op uw bedrijf te vinden.

Een laadpaal bij u thuis of op uw bedrijf zal het comfort van het elektrisch rijden sterk doen toenemen. Met de mogelijkheid om thuis of op uw werk de elektrische wagen op te laden, bent u in de meeste gevallen volledig zeker van voldoende batterij om uw dagelijkse verplaatsingen te doen.

De publieke laadinfrastructuur in Vlaanderen heeft lange tijd serieus achtergebleven vergeleken met de buurlanden en de rest van Europa. Sedert 2016 komt er dan toch schot in de elektrische zaak en is men begonnen met de uitrol van een publiek laadpuntnetwerk. Je kan de stand van zaken opvolgen via de website van de Vlaamse overheid, alsook de overzichtskaart bekijken van alle publieke laadpunten bij jou in de buurt (en over heel Europa).

Deze inhaalbeweging in Vlaanderen was ook broodnodig, omdat het succes van de elektrische wagen afhangt van de laadinfrastructuur. De Vlaamse overheid heeft daarom beslist om sterk in te zetten in extra laadpalen.

Vanaf 2023 wil men in België de fiscale voordelen voor nieuwe bedrijfswagens afbouwen als ze niet elektrisch zijn. Tegen 2026 moeten die voordelen volledig weg zijn.

 
 

Laadtechniek: Mode 1 / Mode 2 / Mode 3 / Mode 4

Wanneer we het hebben over het elektrisch laden van elektrische voertuigen, dan komen de termen ‘mode 2’, ‘mode 3’ en ‘mode 4’ vaak aan bod. De term “mode” geeft aan welke techniek gebruikt wordt voor het laden.

We overlopen de 4 Modes en geven een gemiddelde laadduur per laadtechniek. Let op, dit zijn ruwe schattingen. Er moet rekening gehouden worden met allerhande factoren. Voor korte ritten is het de helft van de geschatte laattijden voldoende, gezien na circa 50% van de laadtijd de accu reeds voor 80% vol zit!

 

Mode 1: het laden van een elektrische wagen via een huishoudelijk stopcontact (220V, max 10A), zonder begrenzing en zonder beveiliging.
Voor het laden van EV’s wordt ‘Mode 1’ niét gebruikt!


Mode 2: het laden van een elektrische wagen via een huishoudelijk stopcontact met aarding, via een laadkabel. Deze kabel verbindt een ‘dom’ stopcontact met een ‘slimme’ auto. Aan de kabel zit een EV-connector en een gebruikelijke stekker. Het 'bakje’ aan de kabel is de ICCB (In-Cable Control Box) waarin stroombeperking is ingebouwd.
Met een doorsnee huishoudelijk stopcontact moet de laadstroom beperkt blijven tot 10A, waardoor het maximaal laadvermogen 2,3 kW bedraagt.

Deze manier van laden is dus technisch wel mogelijk, maar is sterk afgeraden. Vooreerst is het niet veilig (gevaar op overbelasting van het net) en door het opladen tegen lage stroomsterkte (tot max 10A) duurt elke oplaadbeurt een eeuwigheid (gemiddeld komt er slechts 10km rijbereik bij per uur opladen).

 

Mode 3: het laden van een elektrische wagen via een laadpaal. In deze mode wordt er gecontroleerd geladen doordat er communicatie plaatsvindt tussen de auto en de lader. Mode 3 is de mode van de thuislaadstations.
Om thuis met Mode 3 te laden, heb je een aangepaste aansluiting nodig. Er bestaat 1-fasig en 3-fasig laden. Als je thuis 3-fasig wil laden, moet de hoofdaansluiting mogelijks uitgebreid worden naar 3 fasen.
Uw aansluiting thuis geeft wisselstroom (=AC). In het EV zit een omvormer die de wisselstroom omzet naar gelijkstroom (=DC) voor de accu’s. Daarom valt laden met Mode 3 onder AC-laden. Een Mode 3 laadpaal kan veel meer stroom leveren en kan 1-fasig vanaf 3,6 kW (230V/16A) tot 3-fasig 22 kW (400V/32A) leveren. Een EV met een zwaardere omvormer laadt hierdoor sneller in Mode 3.

We komen verder nog terug tussen het verschil om thuis met Mode 2 of met Mode 3 te laden.

Er wordt algemeen aanbevolen om thuis een laadpaal te voorzien voor EV. Zo’n laadpaal is veilig en vermijdt overbelasting van het stroomnet omdat ze wordt aangesloten op een aparte kring met een eigen zekering. Bovendien laadt het ook een pak sneller (tot 8 x sneller dan aan een huishoudelijk stopcontact). De gemiddelde laadtijd bedraagt 4 uur, maar na een half uur laden is er voor de meesten reeds voldoende rijbereik voor de dagelijkse verplaatsingen.

 

Mode 4: het laden van een elektrische wagen via een snel-laadpaal. In deze mode wordt gelijkstroom (= DC) geleverd, daarom wordt Mode 4 ook wel DC-laden genoemd. Mode 4 is de mode van sommige publieke snellaadpunten.
Snelladen is bedoel om de eerste 80% van het EV te laden, de laatste 20% gaat trager. Aan een snellader kan je dus snel laden. Deze lader wordt rechtstreeks op de autobatterij aangesloten. Het snellaadstation heeft een laadvermogen van 50kW of meer.
Deze snelladers werken met Mode 4, maar vaak wordt Mode 3 ook aangeboden voor wagens die niet uitgerust zijn om met Mode 4 te laden (steeds meer wagens worden echter standaard uitgerust om met Mode 4 te kunnen laden). Het EV moet 3-fasig laden toelaten en het beschikbare vermogen aankunnen om Mode 3 te kunnen laden aan een snellader, anders kan evengoed een gewoon laadpunt gebruikt worden.

De laadkabel is vast verbonden aan de snelladers. Hou er wel rekening mee dat de snelheid ook afhankelijk is van de specificaties van het EV en de toestand van de batterij. De laadsnelheid verlaagt immers als de batterij de maximale temperatuur bereikt.

Deze DC-laders zijn zeer duur om te plaatsen (prijzen gaan van €22.000 tot €175.000 per unit) en vragen een zware elektriciteitsaansluiting. Het is niet de bedoeling om snelladers thuis te gaan plaatsen, al is het niet verboden. Bij Mode 4 zit de batterijlader in de snellader zelf en wordt de omvormer in het EV niet gebruikt.

 

 


Hiernaast vindt u nog een overzicht van de 4 Modes. Voor laadpalen voor bij u thuis of op het werk zitten we dus in Mode 3.

Mode 2 is in principe ook mogelijk om de EV thuis op te laden, maar is absoluut af te raden.
Mode 4 is uiteraard ook mogelijk voor thuis-installatie, maar de kostprijs is veel te hoog.

 

Mode 2 (Stopcontact) of mode 3 (laadpaal)?

De meeste elektrische auto’s kunnen opgeladen worden aan een gewoon huishoudelijk stopcontact. Dit gebeurt via een speciale laadkabel, de “mobiele lader” (zie figuur hiernaast).

Er zijn echter twee serieuze redenen om je elektrische wagen via een thuis-laadpaal op te laden:

  1. Veiligheid
    Ondanks dat de meeste mobiele laders uitgerust zijn met een ICCB (In Cable Control Box; het bakje dat in de kabel verwerkt zit en voor stroomregeling en beveiliging tegen oververhitting zorgt), zijn de meeste huishoudelijke stopcontacten niet voorzien op langdurige piekbelasting die het opladen van een elektrische wagen vereist. Er is dus risico op gesmolten wandcontactdozen en eventuele brand.

    Een thuislaadpaal wordt aangesloten op een aparte elektrische kring met eigen zekering, wat voor een betrouwbare laad-situatie zorgt, zowel naar overbelasting als naar brandveiligheid.

  2. Laadsnelheid
    Afhankelijk van de technische specificaties van je elektrische wagen, zal de wagen tot 10 keer sneller opladen via een laadpaal dan via een huishoudelijk stopcontact met mobiele lader.
    Met een mobiele lader haal je uit een huishoudelijk stopcontact maximaal 1-fase 16A stroom, maar een mobiele lader beperkt de stroom tot maximaal 10A, waardoor er dus met 2,3kW vermogen geladen kan worden (10A x 230V = 2,3kW).
    Per uur via het stopcontact thuis laadt je wagen slechts ongeveer 12km actieradius. Een volledige oplaadbeurt neemt zo’n 10 uur in beslag.

    Met een laadpaal bedraagt de vollaattijd, afhankelijk van de wagen, twee tot zes uur. De oplaadsnelheid is een aanzienlijk voordeel van een laadpaal.
    Met een thuislaadpaal kan je afhankelijk van het vermogen van de laadpaal (3,7kW / 7,4kW / 11kW / 22kW) je EV aanzienlijk sneller opladen.

Veiligheid en laadsnelheid zijn de voornaamste redenen waarom de installatie van een laadpaal al-tijd verkozen moet worden boven het laden via een mobiele lader aan het huishoudelijk stopcontact.

 

Mobiele lader voor in huishoudelijk stopcontact

 

De eenmalige investeringskost voor het plaatsen van zo’n laadpaal is sneller terugverdiend als je kiest voor een ‘slimme’ laadpaal. Een ‘slimme’ laadpaal is een laadpaal met een stukje software daarachter. Deze software verschaft de eigenaar toegang tot de laadpaal en krijgt zo inzicht in eerdere laadsessies. Daarnaast is het mogelijk om toegangsrestricties in te stellen op pasniveau. Het belangrijkste voordeel van een slimme laadpaal is dat je de stroomkosten kunt verrekenen en een laadtarief kunt instellen. Indien je over zonnepanelen beschikt, kan zo’n slimme laadpaal de investering van zowel de zonnepanelen als de laadpaal nog een pak interessanter maken.

Een slimme laadpaal is dus niet enkel goed voor de veiligheid en laadsnelheid, maar ook voor de portemonnee en voor het milieu.

 

Met een laadpaal verlopen de laadbeurten van je elektrische wagen veilig en efficiënt. De 4 grootste voordelen op een rijtje:

  1. Heb je een laadpaal thuis, dan valt het risico op oververhitting of een versleten stopcontact weg. Laadpalen zijn speciaal ontworpen om méér vermogen te leveren zonder dat ze verhitten.

  2. Een thuislaadpaal is aangesloten op een eigen beschermde stroomkring aan het begin van je elektrische installatie. Doordat er geen kunstmatige stroombeperking nodig is, laadt de wagen aan een laadpaal een pak efficiënter op dan aan het stopcontact.

  3. Wat een laadpaal thuis helemaal aantrekkelijk maakt, is de kostprijs van het opladen: je eigen stroom is immers een pak goedkoper dan van een openbare laadpaal. Heb je ook nog eens zonnepanelen op je dak? Dan laadt de energie van de zon je wagen zelfs kosteloos op.

  4. Het laden van een elektrisch voertuig neemt een kwart van alle beschikbare stroom in beslag. Met een laadpaal kan je het opladen van je auto makkelijk instellen: laadpalen detecteren of er andere toestellen op dat moment veel verbruiken en kunnen het eigen vermogen wat lager zetten. Je kan ervoor zorgen dat ze enkel ’s nachts opladen, je kan het laadverbruik raadplegen via het internet, en ze bieden nog andere slimme functies voor het gebruiksgemak.



 


Niet alle elektrische wagens zijn compatibel met alle laadpalen, en niet alle laadpalen zijn compatibel met alle netaansluitingen.
Het laadvermogen alsook de laadsnelheid zijn afhankelijk van deze compatibiliteit. Dit zijn vrij technische begrippen, dus u hoeft onderstaande uitleg zeker niet door te nemen. We komen graag ter plaatse langs om uw situatie te bekijken en aan de hand van uw wensen en noden meteen de juiste configuraties en mogelijkheden voor te stellen.

Laadvermogen


De batterij van een elektrische wagen werkt op gelijkstroom. Het elektriciteitsnetwerk werkt echter op wisselstroom. De omzetting van wisselstroom naar gelijkstroom gebeurt in de omvormer van de elektrische wagen. Er moet dus gekeken worden naar de stroomsterkte die de omvormer van de EV aankan, alsook of hij éénfasige of driefasige stroom (‘sterkstroom’) kan verwerken.

De laadpaal die geplaatst wordt, moet afgesteld zijn op de elektrische wagen die je wenst op te laden:

Eenfasige laadpaal

Een eenfasige laadpaal met 3,7kW laadvermogen levert maximaal 16A (1x16A)
Een eenfasige laadpaal met 7,4kW laadvermogen levert maximaal 32A (1x32A)

Driefasige laadpaal

Een driefasige laadpaal met 11kW laadvermogen levert maximaal 16A (3x16A)
Een driefasige laadpaal met 22kW laadvermogen levert maximaal 32A (3x32A)

Bij bepaling van welke laadpaal je nodig hebt, en aan welke laadsnelheid je zal kunnen laden, moet er dus éérst gekeken worden naar welke omvormer er in de elektrische wagen zit. Concreet moet je kijken naar 2 zaken:

  • Is de omvormer van de elektrische wagen monofasig of driefasig

  • Hoeveel stroomsterkte in Ampère kan de omvormer verwerken (16A of 32A)

Alle elektrische wagens kunnen met 3,7kW laden, bijna allemaal met 7,4 kW, maar steeds meer modellen kunnen dat ook al met 11kW of zelfs 22kW.

Het laadvermogen van de laadpaal die je thuis wil plaatsen hangt ook af van de elektrische installatie in je woning. De meeste woningen hebben thuis enkel éénfasige stroom. Zij kunnen, zonder kosten, enkel een eenfasige laadpaal van 3,7kW of 7,4kW laten installeren om hun elektrische wagen op te laden.

Indien je sneller wil kunnen opladen met een 11kW of 22kW thuislaadpaal, zal je de netbeheerder Fluvius moeten vragen om de aansluiting in je woning te verzwaren, bijvoorbeeld door het spanningsnet te veranderen naar een driefasige aansluiting. De gewenste stroomwaarde (in ampèrage) moet ook goed bekeken worden (16A/20A/25A/32A/40A/63A), afhankelijk van hoeveel reserve je nog hebt als er andere apparaten gebruikt worden in de woning zoals de wasmachine, droogkast, warmtepomp, kookvuur,…

Door het spanningsnet te verzwaren (door naar 3-fasige aansluiting te gaan en/of de stroomsterkte te verhogen), wordt vermeden dat de hoofdzekering in de meterkast uitschakelt als een of meerdere van deze apparaten gebruikt worden in combinatie met het laden van de elektrische wagen.

Deze verzwaring door Fluvius komt wel met een kostprijs en mogelijks zal ook de verdeelkast nadien moeten aangepast worden en gekeurd moeten worden. Het is bovendien niet altijd mogelijk om een verzwaring te voorzien door een te kleine voedingskabel van de straat naar de woning of omdat er geen 3 x 400V net aanwezig is. Je bent dus soms beperkt door wat er fysiek aanwezig is in je straat.


laadsnelheid

Hoe snel uw auto is volgeladen, hangt af van de capaciteit van de batterij en de lader in de auto. Grofweg kun je de capaciteit van de batterij delen door het afgegeven vermogen van de laadpaal. Elke auto kan in ieder geval met 3,7 kW laden, maar er komen ook steeds meer modellen die bijvoorbeeld met 11 of 22 kW kunnen laden.


De laadsnelheid wordt bepaald door:

  1. De capaciteit van de lader in de elektrische wagen

    • Omvormer in de EV: 1 fase of 3 fase lader

    • Stroomsterkte 16A of 32A

  2. De capaciteit van de laadpaal:

    • 1 fase of 3 fase

    • Laadvermogen: monofasig: 16A: 3,7kW of 32A: 7,4kW / driefasig: 16A: 11kW of 32A: 22kW

De snelheid waarmee de elektrische wagen wordt opgeladen, hangt dus af van de combinatie van de capaciteit van de lader in de EV en van de capaciteit van de laadpaal die afhankelijk is van de zwaarte van de elektrische aansluiting in de woning. De zwakste schakel bepaald uiteindelijk de laadsnelheid in de auto.

Het laadvermogen wordt berekend door de spanning (U, uitgedrukt in volt) te vermenigvuldigen met de stroomsterkte (I, uitgedrukt in ampère)

Er zijn dus 4 snelheden waarmee thuis geladen kan worden:

  • Laden met 16A via 1 fase (230V) = laden met 3,7 kWh

  • Laden met 32A via 1 fase (230V) = laden met 7,4 kWh

  • Laden met 16A via 3 fasen (400V) = laden met 11 kWh

  • Laden met 32A via 3 fasen (400V) = laden met 22 kWh

Afhankelijk van de batterijcapaciteit van de elektrische wagen, kan zo de laadtijd berekend worden.

Bij een elektrische wagen met een accucapaciteit van 60kW, komen we in dit voorbeeld op volgende laattijden:

  • Laden met 16A via 1 fase (230V) = laden met 3,7 kWh

    • 60 kW / 3,7 kW = 16u

  • Laden met 32A via 1 fase (230V) = laden met 7,4 kWh

    • 60 kW / 7,4 kW = 8u

  • Laden met 16A via 3 fasen (400V) = laden met 11 kWh

    • 60 kW / 11 kW = 5,5u

  • Laden met 32A via 3 fasen (400V) = laden met 22 kWh

    • 60 kW / 22 kW = 3u

Toch mogen niet te snel conclusies getrokken worden uit bovenstaande laadsnelheden.

Zo is het goed om weten dat na circa 50% van de laadtijd de accu al voor 80% volladen is.


Waarmee moet ik rekening houden bij een laadpunt thuis?

  1. Locatie. waar moet de laadpaal geïnstalleerd worden?
    In de meeste gevallen geldt: hoe dichterbij de meterkast, hoe goedkoper. Het laadpunt kan op de muur (binnen of buiten), of op een paal gemonteerd worden.

  2. Voertuig: wat is de capaciteit van de elektrische wagen die u wenst op te laden?

  3. Kilometers: hoeveel km bedraagt uw dagelijkse autoroute en op welke momenten staat de wagen thuis?

  4. Vaste kabel of contactdoos?
    Wenst u met een vaste kabel aan het laadstation te werken, of verkiest u om de kabel telkens op te bergen?

  5. Toegangsrestrictie
    Wenst u het gebruik van het laadstation, indien deze op een laadpaal aan straatzijde zou geplaatst worden, af te schermen voor publiek gebruik met een toeganspas?

  6. Verrekening stroomkosten?
    Wenst u de mogelijkheid om laadkosten te kunnen doorrekenen, bijvoorbeeld naar de werkgever?

  7. Thuis zijn er meerdere verbruikers in je huis die samen niet meer mogen afnemen dan het totale vermogen van je huis.

Waarmee moet ik rekening houden bij een laadpunt op mijn bedrijf?

Voor een laadpunt op uw bedrijf, moet nagedacht worden over dezelfde punten als hierboven aangegeven.
Punten die belangrijker zijn bij een laadpunt op een bedrijf, zijn de verrekenings-mogelijkheid (naar uw klanten) en de toegangsrestrictie-opties.


Kan ik met een laadpaal elke auto opladen?

Ja, elk laadpaal is uitgerust met een Mennekes-type 2-aansluiting. Elke auto is standaard uitgerust met een stekker die hierop past met aan het andere uiteinde een aansluiting voor de desbetreffende auto.